Musiikkiteatteri Valkian historiaa

Musiikkiteatteri Valkia on vuonna 2018 perustettu Tampereella toimiva teatteriryhmä, jossa on mukana näyttämö- ja musiikkialan ammattilaisia, alan opiskelijoita sekä sitoutuneita harrastajia.

Musiikkiteatteri Valkiaa oli perustamassa Lasse Heikkilä ja Sirkku Hoikkala uuden Heikkilän ja Pekka Simojoen yhteistuotannon, Sovinto -musikaalin näyttämöryhmäksi, joka esitettiin loppuunmyydylle yleisölle Tampere-talon suurella lavalla. Mukaan haettiin innokkaita harrastajia avoimien pääsykokeiden kautta. Silloisesta ryhmästä noin puolet ovat jatkaneet Valkian mukana matkaa aina tähän päivään asti.

Ensimmäistä Musiikkiteatteri Valkian omaa suurtuotantoa, Simon Kyreneläinen -musikaalia alettiin valmistelemaan pian Sovinto -musikaalin päättymisen jälkeen. Ohjaajaksi lähti Sirkku Hoikkala, joka myös teki uuden käsikirjoituksen Lasse Heikkilän klassikkomusikaalista. Heikkilä sävelsi myös uutta musiikkia tätä teosta varten.

Ennen Simon Kyreneläisen ensi-iltaa, Musiikkiteatteri Valkia toteutti vuonna 2019 musiikkinäytelmän Joulun Sankari tilaustyönä Sastamalan seurakunnalle, jonka käsikirjoitti ja ohjasi Janne Simola tuttujen Lasse Heikkilän Joulun Sankari -musikaalin kappaleiden ympärille. Esitys tehtiin yhteistyössä Sastamalan seurakunnan lapsikuoron, sekä tanssiryhmä King's Kid's Ilonsillan kanssa. Sastamalan kirkko oli täynnä yleisöä katsomassa ikimuistoista esitystä. Samana talvena Musiikkiteatteri Valkia esitti lähes loppuunmyydylle Kangasala-talon yleisölle Joulun Sankarin konserttiversion. Konsertin kuoronjohtajana toimi Simola ja esityksen solistina toimi Simolan lisäksi Liina-Lotta Hakamäki.

Kokoillan Simon Kyreneläinen -musikaali sai ensi-iltansa 2020 pandemian keskellä. Alkuperäinen ensi-ilta jouduttiin siirtämään pääsiäiseltä syksylle. Usealle paikkakunnalle suunniteltu kiertue vaihtui neljään, puoleen maksimi-yleisömäärään rajoitettuun,  esitykseen, joista kaksi esitettiin Kangasala-talossa sekä kaksi Keravan Helluntaiseurakunnalla. Kangasala-talon esitys striimattiin, jota seurasi paikan päällä olleen 120 päisen yleisön lisäksi n. 100 katsojaa kotikatsomoissa. Keravan esityksestä TV7 tuotti n. 90 min mittaisen televisioversion, jota pääsee katsomaan TV7n arkistosta.

Jouluna 2021 Joulun Sankari -musiikkinäytelmä sai jälleen uuden tilauksen, kun Musiikkiteatteri Valkia toteutti yhteistyössä muusikko Henna Niemisen johtamien gospel-kuorojen kanssa esitykset Lapinjärvellä sekä Kuusankoskella. Kuusankosken esitys taltioitiin joulun ajaksi katsottavaksi.

Simon Kyreneläisen kiertue saatiin toteutettua vuosien 2021-2022 seuraavilla paikkakunnilla: Jyväskylä, Hartola, Riihimäki, Vaasa ja Lahti. Kiirastorstaina Kangasalalla Simon Kyreneläinen sai viimeisen esityksensä (ainakin toistaiseksi). Näiden lisäksi uuden kiertueen kenraaliharjoitusta pääsi liveyleisö seuraamaan Tampereella. Simon Kyreneläinen musikaalin pääsi näkemään yli 2 000 katsojaa.

Ansaitun kiertuetauon jälkeen, Musiikkiteatteri Valkia on jälleen startannut uusien projektien parissa syksyllä 2022. Jo vuonna 2020 ideariihestä noussut uuden musikaalin esituotanto aloitettiin vuoden 2021 aikana. Uutta musikaalia säveltämään ryhtyi, Simon Kyreneläisessäkin Maria Betaniasta roolissa hurmannut, muusikko Johanna Särkkälä kun taas Sirkku Hoikkala alkoi kirjoittamaan uutta tarinaa. Musikaali sai nimekseen Korintti ja sen ohjaajana tulee toimimaan Janne Simola. Musikaalin ensimmäiset uudet kappaleet julkaistiin EP-levynä vuoden 2021 lopussa. 

Musiikkiteatteri Valkia on myös mukana vuonna 2022 DIAKin henkilöstön pikkujouluissa täysin uudella Musikaali-mix -show:laan, joka yhdistelee tunnetujen musikaalien kappaleita uusien Korintti -musikaalin kappaleiden kanssa. Mikäli sinua kiinnostaisi tilata meidät esiintymään pikkujoulukaudelle, ota pian yhteyttä!

Uuden Korintti -musikaalin harjoitukset ovat alkaneet ja ensi-ilta on tällä tietoa marraskuussa 2023 Tampereella. Musikaali tulee olemaan kiertävä teos, joten jos haluat varmistaa Musiikkiteatteri Valkian esiintymisen sinun paikkakunnallasi, ota meihin yhteyttä jo nyt!

VALKIAN PERIAATTEET


Valkiassa työskentelee ammattilaisia, alan opiskelijoita ja sitoutuneita harrastajia. Kaikki kunnioittavat tasa-arvoisesti toisiaan ja pyrkivät oppimaan toisiltaan. Kannukset ansaitaan tekemällä ja kehittymällä.


Valkiassa on turvallista. Emme hyväksy kiusaamista tai häirintää missään muodossa. Valkia myös kouluttaa jäseniään turvallisuudesta, ja rohkaisee ottamaan jo varhaisessa vaiheessa esiin asioita, jotka eivät toimintatavoissa tunnu hyvältä. Olemme toiminnassamme läpinäkyviä ja avoimia.


Kiinnitämme tietoisesti huomiota 50/50 -periaatteeseen. Se tarkoittaa, että miehiä ja naisia pyritään ottamaan eri vastuutehtäviin ja heille kirjoitetaan roolihahmoja saman verran. Palkkatasa-arvo kuuluu asiaan.


Tiedostamme kulttuurisen omimisen vaaran. Se on läsnä, kun työstämme esimerkiksi Raamatun kertomuksia, jotka kertovat ihan toisesta etnisestä viiteryhmästä. Pyrimme olemaan kunnioittavia ja punnitsemaan kulttuurisia seurauksia.


Haluamme olla mukana rakentamassa suomalaista näyttämötaidemaailmaa osallistumalla keskusteluun ja tukemalla tärkeitä ja ajankohtaisia aiheita (kuten kaikki yllä luetellut).


Valkia on kristillinen musiikkiteatteri. Se tarkoittaa, että suhtaudumme kunnioittavasti kristilliseen uskontunnustukseen, mikä heijastuu myös teoksiemme maailmankuvaan. Kristillisyys antaa meille iloa ja voimaa, mutta myös muistuttaa meitä ihmisyydestämme haastaen meitä kultaisella periaatteella "tee toisille kuten haluaisit itsellesi tehtävän". Valkia ei ole sitoutunut mihinkään yksittäiseen kirkkokuntaan tai järjestöön, eikä se edellytä yhteistyötahoilta kristillistä maailmankuvaa. Teemmekin mielellämme yhteistyötä monenlaisten tahojen kanssa.

Seuraa meitä somessa!

Ota yhteyttä: