Kuka Simon Kyreneläinen?

30.08.2020

Musikaalin nimihahmo on todellinen historian henkilö. Hänet mainitaan Raamatussa hyvin lyhyesti ja ikäänkuin ohikiitävänä sivuhenkilönä, mutta hyvin ainutlaatuisessa tilanteessa ja tehtävässä. Kun Rabbi Jeesus Nasaretissa oli tuomittu ristiinnaulittavaksi ja uupui ristinsä alle matkalla teloituspaikalle, roomalaiset vetivät tapahtumaa seuraavasta väkijoukosta esiin juuri Simonin ja käskivät hänen kantaa ristiä loppumatkan. Tiedämme tämän tapahtuman ohella Simonista vain sen, että hänellä oli kaksi poikaa ja että hän tosiaan oli tullut Jerusalemiin Kyrenen kaupungista. Kyrene sijaitsee nykyisen Libyan alueella ja oli roomalaisten miehittämä kuten koko Välimeren alue tuona aikana. Voinemme ainakin olettaa, että Simon oli saapunut Jerusalemiin viettämään käynnissä olevaa pääsiäisjuhlaa.

Kyrenen Simon on kiehtonut kristittyjä kautta sukupolvien. Hän saattoi olla juutalainen ja osa Kyrenen kaupungin juutalaista yhteisöä. Hän saattoi myös olla ei-juutalainen eli pakana, muukalainen, ja hänet on taiteessa ajoittain kuvattu mustaihoisena. 

Meidän musikaalimme esittelee hänet muukalaisena, joka vaeltaa kohti Jerusalemia juutalaisten joukossa. Muukalaisuus ja avun etsiminen toisen kansan keskeltä on varsin ajankohtainen teema myös meidän ajassamme tänä päivänä.