Kuka Maria Betaniasta?

03.09.2020

Maria saattaa olla musikaalipuolella kaikkein yleisin naispäähenkilön nimi. Mieleen nousevat ainakin West Side Story ja Sound of Music. Meilläpä heitä on roolivalikoimassa enemmänkin! :-) Nyt esittelemme heistä yhden.

Naispäähenkilömme on Maria Betaniasta. 

Betanian Maria on tuttu hahmo varmaan jokaiselle pyhäkoulua joskus käyneelle. Hänellä näet oli kaksi sisarusta, Martta ja Lasarus, ja heihin molempiin liittyy keskeisiä raamatunkertomuksia.

Maria itse on kuuluisin kohtauksesta, jossa hän istuu kuuntelemassa Rabbi Jeesuksen opetusta ja hänen siskonsa Martta hermostuu asiasta. Martan mielestä Marian pitäisi auttaa häntä keittiön puolella. Usein kuulee tulkittavan, että Martta halusi stressata ja höösata ja Maria puolestaan ottaa rennosti. Tämä ei kuitenkaan ole kohtauksen ydin. Ydin on siinä, että Maria oli asettunut ennakkoluulottomasti miespuolisten opetuslasten joukkoon ja jättänyt sillä erää taakseen perinteiset naisten työt ja kenties myös "naisen paikan". Marttaa harmitti tällainen vapaus. Rabbi Jeesuksen mukaan Maria oli kuitenkin valinnut hyvän osan eikä siitä pitänyt olla huolissaan eikä sitä todellakaan otettaisi tältä pois. Kohtaus ei mainitse, että Marian liittyminen opetuslasten seuraan olisi häirinnyt ketään muuta kuin hänen omaa siskoaan. 

Meidän tarinassamme Maria on lähtenyt pääsiäisvaellukselle yhdessä muutaman opetuslapsen kanssa odottaen Rabbi Jeesuksen tulevan kruunatuksi juutalaisten kuninkaaksi. Maria on rohkea oman tiensä kulkija, joka ei pelännyt istua Rabbiaan kuuntelemassa eikä pelkää nyt seurata Häntä kaiken uhallakaan. Opetuslasten kanssakäymisessä näkyy myös selkeästi kunnioittava ja toverillinen suhtautuminen naisiin, joita Jeesuksen itse mainitaan useasti kohdelleen kunnioittavasti ja jopa suojellen.

Musikaalimme Maria on tulinen ja ennakkoluuloton ja omaa vahvan oikeudentunnon. Hänen tilannetajunsa tosin saattaa joskus pettää ja sillä saattaa olla seurauksia...